Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik hier voor de online versie

Nieuwsbrief Kenniscentrum GW & T Aanmelden | Doorsturen | Afmelden | Gegevens wijzigen

INHOUD

Bij- en nascholing Zorg en Welzijn
» Award beste presentatie voor Hilde de Vocht
» Goed nieuws uit NL
» Bedden voor Oekraïne
» Benoeming associate lectoren
» Promoties
» Stand van zaken Wmo-werkplaats Twente
» Publicatie over Wmo-reis Zweden
» Vooraankondiging twee nieuwe masters
» NIEUW: leergang ‘Ouderenzorg in de eerste lijn’
» Kenniscentrum ondersteunt Twente Beweegt
 
Bij voldoende deelname gaan dit najaar de volgende cursussen van start (alle trainingen ook in company als maatwerktraject mogelijk):
Lees meer »

Award beste presentatie voor Hilde de Vocht

Tijdens het 12th European Doctoral Conference Nursing Science (16, 17 september in Maastricht) heeft Hilde Vocht, associate en waarnemend lector Active Ageing & Palliative Care, de Award voor beste presentatie in ontvangst mogen. Ze krijgt de prijs voor haar presentatie over 'Sexuality and intimacy in cancer and palliative care: A hermeneutic study'. Het is de eerste keer dat de Award door een non-native speaker is gewonnen. Lees meer »

Goed nieuws uit NL

Vlak voor de zomer is het boek Goed Nieuws uit NL uitgekomen, een uitgave van PDMA (Connecting Innovators Worldwide). Hierin staan 50 inspirerende en spraakmakende innovaties, waaronder de 55plus Toolbox. De website, bedoeld voor ondernemers die producten (willen) ontwikkelen voor de 55+markt, is mede ontwikkeld door het lectoraat Technologie in gezondheid en welzijn. Lees meer »

Bedden voor Oekraïne

Afgelopen zomer zijn ‘afgedankte’ ziekenhuisbedden van een Nederlandse verpleegafdeling naar de Oekraïne vervoerd. Een spontaan idee van Inge Geerink, onderzoeker bij het Kenniscentrum, bleek meer haken en ogen te hebben dan gedacht. Maar uiteindelijk is het, met de hulp van Zorggroepen Solis en Carint Reggeland, transportbedrijf Plegt-Vos en aannemersbedrijf Lammers+Kok, toch gelukt.
Lees meer »

Benoeming associate lectoren

Binnen het Kenniscentrum zijn drie associate lectoren aangesteld die de lectoren van de betreffende onderzoekslijnen in hun taken gaan ondersteunen. Het gaat om:
drs. Hilde de Vocht lectoraat Active Ageing & Palliative Care;
dr. André Bieleman lectoraat Gezondheid en Bewegen;
en drs. Jack de Swart lectoraat Community Care & Youth.

Tevens vervult Hilde de Vocht de rol van waarnemend lector bij het lectoraat Active Ageing & Palliative Care.

Promoties

In november promoveert associate lector drs. Jack de Swart aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met zijn proefschrift Een onderzoek naar de professionaliteit van jeugdzorgwerkers en de kwaliteit van de jeugdzorg’. De promotoren zijn prof. dr. Peter van der Laan (VU), prof. dr. Geert-Jan Stam (UvA). Co-promotor is lector dr. Geralien Holsbrink (Saxion).
In februari promoveert associate lector drs. Hilde de Vocht aan de Birmingham City University met haar proefschrift ‘Seksualiteit en intimiteit in de oncologische en palliatieve zorg’.

Stand van zaken Wmo-werkplaats Twente

De Wmo-werkplaats Twente bestaat inmiddels twee jaar. In het derde jaar wordt gefocust op het verder uitbouwen van het kennisnetwerk in Twente (Enschede, Hengelo en Haaksbergen) op het thema netwerkregie, oftewel de regie in de wijk op de verschillende niveaus. Zo wordt er onderzoek gedaan naar hoe de samenwerking van de professionals in de wijk versterkt kan worden. En worden er coachingstrajecten samengesteld waardoor professionals en hbo-docenten beter vanuit het Wmo-gedachtengoed kunnen werken. Daarnaast wordt er gewerkt aan methodische handboeken van een aantal Twentse initiatieven zoals de methodiek rondom het signaleren in een wijk. Deze methodieken worden indien mogelijk opgenomen in de databank sociale interventies van MOvisie te Utrecht.
Wat is de WMO (filmpje op website WMO)


Publicatie over Wmo-reis Zweden

In het oktobernummer van het tijdschrift Onderwijs en Gezondheidszorg verschijnt een artikel van lector Geralien Holsbrink over haar studiereis naar Zweden getiteld ‘Wmo als kans voor de samenleving’. Geralien was van 17 t/m 20 mei in Zweden om zich te laten informeren over hoe men daar met de Wmo omgaat. Zweden loopt op dit gebied voor op Nederland. Lees meer »

Vooraankondiging twee nieuwe masters

In september 2012 start het lectoraat Gezondheid en Bewegen met twee nieuwe Masteropleidingen: de Master Arbeid & Gezondheid en de Master Revalidatie & Chronische aandoeningen. Beide opleidingen hebben Saxion Deventer als standplaats. In volgende nieuwsbrieven houden we u van de ontwikkelingen op de hoogte.

NIEUW: leergang ‘Ouderenzorg in de eerste lijn’

Bij voldoende aanmeldingen start in januari de éénjarige post-hbo leergang ‘Ouderenzorg in de eerste lijn’. De functie zorgverlener in de ouderenzorg is binnen de gezondheidszorg relatief nieuw. Steeds meer ouderen met een complexe zorgvraag doen een beroep op zorg, waarbij door invloed van onder meer politieke keuzes, een verschuiving plaatsvindt in de richting van de eerste lijn. De inzet van veel verschillende specialisten en hulpverleners maakt dat (oudere) patiënten het overzicht gemakkelijk kwijtraken. Lees meer »

Kenniscentrum ondersteunt Twente Beweegt


Zondag 9 oktober is de eerste editie van Twente Beweegt, een initiatief van De Nije Stichting. De Nije Stichting motiveert, inspireert en faciliteert (ex) kankerpatiënten en hun naasten om meer kwaliteit uit hun leven te halen. Beweging is een belangrijke factor in het voorkomen en het herstel van kanker. En dat sluit perfect aan bij de doelstellingen van het lectoraat Gezondheid en Bewegen onder leiding van lector Frits Oosterveld.  Lees meer »
 

saxion.nl/gezondheidwelzijnentechnologie/nieuws