Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik hier voor de online versie

Nieuwsbrief Kenniscentrum GW & T Aanmelden | Doorsturen | Afmelden | Gegevens wijzigen

INHOUD

Saxion

» Zorgverleners verlegen over seksualiteit en intimiteit bij kankerpatiënten
» Saxion en MST gaan verpleegkundige zorg verbeteren
» Aanvraag nieuwe Masters verstuurd naar NVAO
» Jeugdzorgwerker moet meer professionaliseren
» Nieuwe website voor jeugdzorgwerkers
» Refereerbijeenkomst GGZ, 8 december
» Training Totaal Illness Management Recovery (IMR), GGZ
» Subsidie ZonMW voor ontwikkelen (bij)scholingsprogramma IMR, GGZ
» V&VN Zorgaward voor Saxion en Carint Reggeland
» 'Roos van Elisabeth' prijs voor Pelle Oosting
» Onderzoek naar methodiek bipolaire- en borderline stoornis

Zorgverleners verlegen over seksualiteit en intimiteit bij kankerpatiënten

Associate lector Hilde de Vocht is onlangs aan de Birmingham City University gepromoveerd met een onderzoek naar de beleving van seksualiteit en intimiteit in de oncologische en palliatieve fase. Geen gemakkelijk onderwerp, niet onder patiënten en hun partners, maar ook niet onder artsen en verpleegkundigen. De Vocht hoopt dat haar onderzoek bij zorgverleners tot meer openheid zal leiden. "Ieder mens is en blijft immers een seksueel wezen, ook als er sprake is van een potentieel levensbedreigende ziekte", aldus De Vocht.
Lees meer »

Saxion en MST gaan verpleegkundige zorg verbeteren

Saxion Zorg & Welzijn en het Medisch Spectrum Twente (MST) gaan zich samen inzetten om de kwaliteit van verpleegkundige zorg te verbeteren. Daarvoor is op maandag 28 november een overeenkomst getekend. Het MST wil verpleegkundig excelleren door een bijdrage te leveren aan het verbeteren van kwalitatieve en veilige verpleegkundige patiëntenzorg.
Lees meer »

Masterclass met Betty Alice Erickson

Op woensdag 15 februari biedt het Kenniscentrum weer een masterclass aan met Betty Alice Erickson, de dochter van Milton H. Erickson. Betty werkt sinds dertig jaar als psychotherapeute en trainer in Ericksoniaanse technieken. Haar workshop en vooral de manier waarop ze werkt, ademt de essentie van psychotherapie: het gaat hierbij altijd meer over ‘healing’ dan over ‘treating’.
Lees meer »

Jeugdzorgwerker moet meer professionaliseren

Dat is de conclusie van een promotie-onderzoek uitgevoerd door Jack de Swart, associate lector Community Care & Youth bij het Kenniscentrum. Hij onderzocht in welke mate en op welke manier persoons- en werkgebonden kenmerken van de jeugdzorgwerker samenhangen met en bijdragen aan de kwaliteit en effectiviteit van de jeugdzorg. Daaruit blijkt onder andere dat er nog teveel onbevoegde groepsleiders zijn en dat er onvoldoende wordt gewerkt op basis van wetenschappelijk bewezen methodes en interventies.
Lees meer »

Nieuwe website voor jeugdzorgwerkers

Donderdag 8 december wordt tijdens een themamiddag van het Expertisecentrum Jeugdzorg Twente (EJT) een nieuwe website voor jeugdzorgwerkers geopend: http://ejtwente.nl. Het EJT is een samenwerking tussen jeugdzorginstellingen Jarabee, LSB-Rentray Commujon en het Kenniscentrum. Doelstelling is middels gezamenlijk onderzoek en evidence based werken te komen tot verdergaande professionalisering van werkers in de jeugdzorg. Daarbij staat het versterken van de positie van cliënten en hun netwerk centraal. De website vervult hierin een ondersteunende rol.

Refereerbijeenkomst GGZ, 8 december

Op donderdag 8 december is de derde refereerbijeenkomst van het GGZ lectoraat 'Herstelgerichte zorg en Cliëntempowerment' bij Saxion in Deventer. Het thema is "Uitzicht op een betere toekomst? De resultaten van jeugdzorgplus op een rij". Karin Nijhof promoveerde op de invloed van de nieuwe JeugdzorgPlus, voorziening op jongeren. Zij heeft onderzoek gedaan onder 514 JeugdzorgPlus-jongeren. Karin Nijhof presenteert haar onderzoeksresultaten en vertelt over het landelijk platform JeugdzorgPlus dat in januari 2012 van start gaat.
Lees meer »

Training Totaal Illness Management Recovery (IMR), GGZ

Het GGZ lectoraat biedt vanaf 17 januari 2012 in een open aanbod de Training Totaal IMR aan voor instellingen die slechts een paar professionals en/of ervaringsdeskundigen willen scholen in de methodiek van Illness Management and Recovery (IMR). IMR is een herstelgerichte methodiek die patiënten die al langer kampen met psychiatrische symptomen leert om persoonlijke strategieën te ontwikkelen waarmee zij hun psychiatrische klachten kunnen beheersen en hun dagelijks leven kunnen oppakken.
Lees meer »

Subsidie ZonMW voor ontwikkelen (bij)scholingsprogramma IMR, GGZ

Afgelopen juni is een subsidie vanuit ZonMW aan het GGZ lectoraat toegekend voor de ontwikkeling en verbetering van les- en beeldmateriaal ter ondersteuning van het leertraject Illnes Management and Recovery. In de zomerperiode zijn projectteamleden Marcelle van der en Monique Engelbertink begonnen met het screenen en evalueren van bestaand materiaal. De hieruit voortgekomen aanpassingen zijn inmiddels in het lesmateriaal verwerkt. De komende periode wordt gebruikt voor het werven van cliënten die ervaring met scholingsprogramma hebben en mee willen werken aan het ontwikkelen van beeldmateriaal dat gebruikt wordt als lesmateriaal of bij voorlichting.
Lees meer »

V&VN Zorgaward voor Saxion en Carint Reggeland

Het project 'Prikkelrijke interventies', een samenwerking tussen het Kenniscentrum en Carint Reggeland, heeft de V&VN Award 2011 gewonnen. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan verzorgenden die het meest inspirerende idee hebben gerealiseerd. Het lectoraat Active Ageing & Palliative Care en de Carint Reggeland Groep hebben een kaartenbak ontwikkeld met ideeën en handleidingen voor behandelingen die verlichtend werken bij pijn en ongemak.
Lees meer »

'Roos van Elisabeth' prijs voor Pelle Oosting

Kenniskringlid van het GGZ lectoraat Pelle Oosting heeft de 'Roos van Elisabeth' uitgereikt gekregen. De onderscheiding wordt jaarlijks door het Elisabethfonds uitgereikt aan een instelling of persoon die zich afgelopen jaar in Overijssel buitengewoon hebben ingespannen voor de maatschappelijke integratie van (ex-)psychiatrische patiënten. Pelle krijgt de prijs voor zijn werk als projectleider Ervaringsdeskundighed bij ggz-instelling Dimence in Deventer.

Het Elisabethfonds heeft tot doel mensen die als gevolg van psychiatrische problematiek gehandicapt zijn, extra te ondersteunen bij het (opnieuw) opbouwen van een zelfstandig bestaan. Voor de Roos van Elisabeth zijn vier prijzen beschikbaar: één voor een vrijwilliger, één voor een professional en een Jeugdroos voor een vrijwilliger en professional.

Onderzoek naar methodiek bipolaire- en borderline stoornis

Het GGZ lectoraat heeft een promotiebeurs binnengesleept voor een onderzoek naar een methodiek die wordt ingezet bij patiënten met een bipolaire stoornis en een borderline persoonlijkheidsstoornis. Twee ernstige psychische ziekten die vaak gecombineerd voorkomen. De beurs is toegekend door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Lees meer »

Kerst- en nieuwjaarswens

Alle medewerkers van het Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie wensen u prettige feestdagen en een goed en gezond 2012!
saxion.nl/gezondheidwelzijnentechnologie/nieuws