Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik hier voor de online versie

Nieuwsbrief Kenniscentrum GW & T Aanmelden | Doorsturen | Afmelden | Gegevens wijzigen

INHOUD

Kenniscentrum bij

Health Valley Event 2012

» De Vocht genomineerd voor prestigieuze prijs
» 'GGZ mooi anders'
» Boekpresentatie Veerkracht
» Conferentie Mental Health Nursing, Helsinki
» Goossens toegetreden tot redactiecommissie JAPNA
» Subsidies voor ggz-projecten
» 'Take care: we can do it'
» Geriatriedagen
» Bevorderen participatie burgers gemeente Enschede
» Wmo-werkplaatsen oogsten
» Symposium 'Versterking zorg kwetsbare kinderen'
» Motiverende gespreksvoering op maat
» Bij- en nascholing
Op 15 maart is het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn aanwezig bij het Health Valley Event 2012 bij De Vereeniging in Nijmegen. Lector Charles Willems verzorgt een inhoudelijke bijdrage en het lectoraat heeft een stand op de informatiemarkt. U bent van harte welkom!

De Vocht genomineerd voor prestigieuze prijs

Dr. Hilde de Vocht PhD MSc, lector AGZ: ouderenzorg en palliatieve zorg, is door The International Journal of Palliative Nursing genomineerd voor de 'Educator of the Year Award'
» Lees meer

'GGZ mooi anders'

Van 26 t/m 31 maart 2012 is de Week van de Psychiatrie. Dit jaar is het thema 'Contact gewenst?' Aanleiding om in deze week 20.000 studenten van Saxion met de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in contact te brengen. Vandaar dat er een lipdub wordt gemaakt die 27 maart bij Saxion in Deventer wordt opgenomen. Maar liefst 100 studenten, docenten, cliënten, ervaringsdeskundigen en hulpverleners doen mee. Donderdag de 29ste wordt de lipdub op bijzondere wijze gepresenteerd bij Saxion in Deventer en in Enschede.

De titel van de lipdub is 'GGZ mooi anders'. De voorbereidingen zijn in volle gang. Via interne en externe (sociale) media zullen de nieuwsberichten worden verspreid. Het laatste nieuws is te lezen op de site van het GGZ-lectoraat, via de weblog www.ggzmooianders.nl en via twitter op @ggzmooianders. Projectleider van de activiteiten is Ellen Spanjers, sinds januari bij het GGZ-lectoraat werkzaam. Meer informatie of wilt u meedoen? Stuur dan voor 9 maart een mail naar ggzmooianders@gmail.com

Boekpresentatie Veerkracht

Op 13 februari zijn bij Saxion in Deventer twee boeken over GGZ-problematiek gepresenteerd. Veerkracht; herstelverhalen vanuit drie perspectieven is een uitgave van het GGZ-lectoraat. Het bevat zes indringende getuigenissen van mensen die hersteld/herstellende zijn van een psychische aandoening. Op ieder levensverhaal volgt het verhaal van naastbetrokkene(n) en meest betrokken hulpverlener. Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen.

Het tweede boek is het verhaal van Robert Lassche die PTSS en dan? in eigen beheer uitgeeft. Het bevat zijn verhaal, opgebouwd uit gedichten, verbonden door teksten. Een persoonlijk relaas en indrukwekkend ego document.

Conferentie Mental Health Nursing, Helsinki

Van 23 tot en met 25 mei vindt in Finse hoofdstad Helsinki de 'First European Conference of Mental Health Nursing' plaats. Het congres wil wetenschap met praktijk verbinden. Vanuit heel Europa en daarbuiten hebben verpleegkundigen abstracts van hun werk ingestuurd. Lector dr. Peter Goossens is als 'Chair of the scientific board' nauw bij de organisatie van het congres betrokken.

Goossens toegetreden tot redactiecommissie JAPNA

Lector dr. P.J.J. Goossens is gevraagd toe te treden tot de Editorial board van de Journal of the American Psychiatric Nurses Association (JAPNA), het tijdschrift van de Amerikaanse beroepsvereniging van psychiatrisch verpleegkundigen.

'JAPNA is a peer-reviewed bi-monthly journal publishing up-to-date information to promote psychiatric nursing, improve mental health care for culturally diverse individuals, families, groups, and communities, as well as shape health care policy for the delivery of mental health services. JAPNA publishes both clinical and research articles relevant to psychiatric nursing.'

Subsidies voor ggz-projecten

Het GGZ-lectoraat heeft voor 2 projecten een subsidie van ZonMW toegekend gekregen. Het gaat om het onderzoeksprogramma 'Self Made and Sound' dat zelfmanagementprogramma's wil ontwikkelen en het opzetten van een (bij)scholingsprogramma op het gebied van Illness Management and Recovery.
» Lees meer

'Take care: we can do it'

Inge Geerink, transfermanager binnen het GGZ-lectoraat heeft kwalitatief onderzoek gedaan naar de wijze waarop binnen een onderdeel van Mediant  de palliatieve zorg onder ouderen wordt uitgevoerd. Over het algemeen kunnen mensen in de laatste fase van hun leven kiezen waar zij willen sterven en hoe de zorg die aan hen verleend wordt eruit moet zien. Dat geldt niet voor mensen die langdurig zijn aangewezen op de zorg en diensten vanuit de geestelijke gezondheidszorg.

Althans dat is de verwachting en veronderstelling gebaseerd op individuele ervaringen en geluiden uit de praktijk. Maar is dat ook zo? De resultaten van het onderzoek kunnen bijdragen aan meer bekendheid rondom de zorg die ook binnen ggz-instellingen wordt uitgevoerd.  

Voor meer informatie over het onderzoek 'Take care: we can do it' kunt u contact opnemen met Inge Geerink: g.g.m.geerink@saxion.nl of Ida Vaartjes i.vaartjes@mediant.nl

Geriatriedagen

Op 8, 9 en 10 februari waren de landelijke Geriatriedagen. Gerard Koel, onderzoeker en opleidingscoördinator, was er namens het Kenniscentrum aanwezig om de in september (onder voorbehoud van accreditatie) van start gaande Master Revalidatie bij patiënten met Chronische Aandoeningen (MRCA) te promoten.
» Lees meer

Bevorderen participatie burgers gemeente Enschede

In 2010 hebben de gemeente Enschede en het lectoraat Community Care & Youth een convenant gesloten om samen te investeren in een expertisecentrum Economie, Werk & Gezondheid. De focus van het onderzoek binnen het centrum ligt op de centrale vraag: Wat werkt in een gemeente zodat burgers een levenlang kunnen meedoen?

In Enschede staan teveel burgers aan de kant (met name in de zogenaamde weerbare wijken). Zo'n 20.000 burgers zijn direct afhankelijk van de overheid, daar waar het gaat om inkomen of zorg. In veel gevallen betreft het een combinatie van beiden. De slechte sociaal-economische positie van Enschede (weinig banen, veel werkloosheid, groot beroep op zorg, forse toename van volume bijstandsgerechtigden) blijft de realisatie van allerlei ambities ernstig belemmeren. Er is er nog weinig bekend over de manier waarop en de voorwaarden waaronder participatie van burgers kan worden bevorderd. Concreet wordt dit nu in twee lijnen van het Expertisecentrum uitgewerkt:
  • Arbeidsparticipatie die werkt!
  • Vermindering van zorgvragen door meedoen
We houden u van de vorderingen op de hoogte!

Wmo-werkplaatsen oogsten

De Wmo-werkplaatsen worden in 2012 met een oogstjaar afgesloten. In de zes landelijke werkplaatsen, waaronder Twente, wordt hard gewerkt aan producten en diensten die in de verschillende projecten tot stand zijn gekomen. De output is aanzienlijk.

De (verwachte) opbrengsten voor 2012 zijn:
  • succesvolle sociale interventies uit de 6 werkplaatsen in de databank 'Sociale interventies' van Movisie;
  • zes Youtube-filmpjes;
  • onderwijsbouwstenen van 90 minuten uit 30 praktijken;
  • boeken over Wmo-thema's, te weten:
  1. Outreachend werken
  2. Informele en Sociale kaart (al beschikbaar)
  3. Wijkgericht werken en Sociale netwerken (MSS)
  4. Vraaggericht werken, empowerment, support (microniveau)
  5. Governance en bestuurlijke samenwerking
  6. Leren en opleiden
  7. Maatschappelijke opvang (al beschikbaar)
Tevens wordt dit jaar gewerkt aan een opvolger van de Wmo-werkplaats voor de komende drie jaar.

Symposium 'Versterking zorg kwetsbare kinderen'


Op 10 februari vond een symposium van de Academische werkplaats Jeugd  plaats. In de Werkplaats werkt het lectoraat Community Care & Youth  samen met GGD Twente, Universiteit Twente, Saxion en UMCGroningen om de zorg voor kwetsbare kinderen te versterken. Onderzoek naar de dagelijkse praktijk van de jeugd(gezondheidzorg) staat hierbij centraal.

Steven de Waal, voorzitter van de stichting PublicSPACE (onafhankelijke denktank en platform voor maatschappelijk ondernemerschap en innovatie in de publieke sector) hield een kritisch betoog over wat er in de jeugd(gezondheidszorg) moet en kan veranderen. Hij toonde zich een groot voorstander van methodische vernieuwing en meer autonomie voor de professionals. Tijdens het symposium is uitgevoerd gediscussieerd over wat er moet veranderen in de dienstverlening aan de jeugd in Twente. In de workshopronde is vooral gediscussieerd over hoe onderzoek, praktijk en beleid moeten samenwerken om de maatschappelijke ontwikkelingen het hoofd te bieden.

Motiverende gespreksvoering op maat

De afgelopen twee jaar heeft Kennistransfer alle ruim 500 medewerkers van Forensisch Psychiatrisch Centrum FPC Veldzicht succesvol geschoold in het thema 'Motiverende Gespreksvoering'. Saxion en Veldzicht hebben het programma in co-creatie gezamenlijk opgezet. Een werkwijze die uitstekend is bevallen en herhaling vindt in nieuwe scholings- en managementdevelopment projecten, zoals nu bij TriviumMeulenbelt Zorg.
» Lees meer

Bij- en nascholing


Arbeidsfysiotherapie 14 maart
Start 3e editie cursus Schuldhulpverlening 10 april
Instabiliteit lumbale wervelkolom en bekken 8 mei
Schouderklachten basis versie 2
Masterclass Scott Miller: 16 mei 2012
Fysiotherapie bij knieklachten 22 mei
Specialist in bedrijfspreventie

Nieuw: basiscursus Oncologie
Heeft u te maken met zorgvragers met een oncologische aandoening? Houdt u van afwisseling in uw werk, speelt u goed in op veranderingen in de zorgvraag en gaat u moeilijke gesprekken met zorgverleners niet uit de weg? Dan is de basiscursus oncologie  iets voor u! De cursus wordt aangeboden in samenwerking met het CIVO, het Centraal Instituut voor Verpleegkundig Vervolgonderwijs. De cursus gaat op 2 april van start.  
» Lees verder

Nieuw: scholing Verpleegkundig Specialist & medicatie
In het kader van de nieuwe wetgeving voor de Verpleegkundig Specialist rondom het voorschrijven van medicatie organiseert de Master Advanced Nursing Practice op 27 maart een bij- en nascholing specifiek over dit onderwerp.

De inhoud van bijeenkomst bestaat uit twee delen. Het eerste deel staat in het teken van de wet- en regelgeving. In het gedeelte na de pauze komt medicatieveiligheid aan de orde.
Deze scholing is de eerste in een reeks van geaccrediteerde bij- en nascholingen voor Verpleegkundig  Specialisten.

Datum: 27 maart
Tijd: 16.00-20.00 uur
Locatie: Saxion Deventer

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Inge Geerink, onderzoeker/transfermanager van het lectoraat AGZ: ouderenzorg & palliaiteve zorg:  g.g.m.geerink@saxion.nl
saxion.nl/gezondheidwelzijnentechnologie/nieuws