Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik hier voor de online versie

Nieuwsbrief Kenniscentrum GW & T Aanmelden | Doorsturen | Afmelden | Gegevens wijzigen

INHOUD

 juni 2012

» Kenniscentrum test conditie
» Masterclass 'Effectieve communicatie patiënt en hulpverlener'
» Fieldlab Café 'dementie gerelateerd dwaalgedrag'
» GGZMooiAnders genomineerd voor beste lipdub 2012
» Up to date lesmateriaal voor toekomstig GGZ-professionals
» Waarde van informatie in de gezondheidswereld
» Accreditatie nieuwe Masters uitgesteld
» Start nieuw internationaal RAAK Project
» Bij- en nascholing

Kenniscentrum test conditie

In het kader van de opening van de Nationale Sport Week (eind april) heeft het lectoraat Gezondheid en Bewegen de conditie van belangstellenden getest. De testen maakten deel uit van diverse activiteiten in de Enschedese binnenstad en werden in een trailer door studenten Fysiotherapie afgenomen. Gezien de belangstelling een groot succes. De resultaten laten echter te wensen over, voor het lectoraat dus nog genoeg werk aan de winkel!

De Nationale Sport Week, een initiatief van NOC*NSF, is een landelijk sportevenement dat een week lang laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. Een initiatief dat van harte door het lectoraat Gezondheid en Bewegen wordt ondersteund. Het lectoraat richt zich onder andere op het bevorderen van beweging ter voorkoming van overgewicht en gezondheidsklachten. Zo werkt het mee aan een project van Enschedese basisscholen om leerlingen aan te sporen meer te bewegen.

Masterclass 'Effectieve communicatie patiënt en hulpverlener'

Op maandag 18 juni is er weer een bijeenkomst in de serie van refereeravonden van het GGZ lectoraat. Dit keer betreft het een interactieve masterclass van dr. Richard M. Frankel (verbonden aan de Indiana University School of Medicine). Frankel is mede-ontwikkelaar van het 'Four Habits Model' dat patronen en gedrag beschrijft bij gesprekken tussen hulpverleners en patiënten. Het model biedt handvatten om te komen tot 'shared decision making'.
Lees meer »

Fieldlab Café 'dementie gerelateerd dwaalgedrag'

Op dinsdag 12 juni (15.00 - 17.00 uur) organiseert het lectoraat Technologie in Zorg en Welzijn in samenwerking met het lectoraat AGZ: Ouderenzorg & Palliatieve Zorg bij Saxion in Deventer een Fieldlab Café met als onderwerp 'dementie gerelateerd dwaalgedrag'. Het Café heeft al eerder in Enschede plaatsgevonden, maar wordt nu herhaald voor medewerkers van zorgorganisaties in de regio Deventer en omstreken. Waarbij ook aanbieders van technologie (bedrijven), studenten en docenten van Saxion aanwezig zullen zijn.
Lees meer »

GGZMooiAnders genomineerd voor beste lipdub 2012

De lipdub van het GGZ lectoraat GGZMooiAnders is door Edu'Actief (uitgeverij, training en diensten voor primair-, voortgezet- en beroepsonderwijs) genomineerd voor beste lipdub van 2012. "We zagen een goede playback. De deelnemers zingen echt mee en proberen alles uit de song te halen", aldus jurylid John Döpp. Op 23 mei werd de winnaar bekend gemaakt, waarbij Saxion helaas niet heeft gewonnen. Toch was er aanleiding voor een klein feestje met een terugblik op de opnames en de primeur van 'The making of'.
Lees meer »

Up to date lesmateriaal voor toekomstig GGZ-professionals

Mede door een subsidie vanuit Zon-Mw heeft het GGZ lectoraat speciaal voor mbo-opleidingen in zorg en welzijn onderwijsmateriaal met een bijbehorende DVD ontwikkeld. Met behulp van deze nieuwe lesmaterialen kunnen toekomstige professionals worden opgeleid die beter op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de GGZ en werken met methoden die hierop aansluiten. Op dinsdag 19 juni a.s. wordt het materiaal gepresenteerd en beschikbaar gesteld. Voor docenten en onderwijsontwikkelaars binnen de mbo-opleidingen in zorg en welzijn wordt de bijeenkomst van harte aanbevolen!

Datum: 19 juni (14.00-17.00 uur)
Locatie: Saxion Deventer
Sprekers: dr Michelle Saylers van de Indianpolis Purdue University en Peter Goossens, lector GGZ.
Aanmelden via: lectoraatggz.agz@saxion.nl

Waarde van informatie in de gezondheidswereld

Margreet Michel is lid van de kenniskring van het lectoraat Technologie in zorg & welzijn. In die hoedanigheid doet zij o.a. onderzoek naar het Elektronisch Patiëntendossier. Als vervolg daarop is nu een boekje verschenen waarin gebruik wordt gemaakt van de PRIMA-interviewmethode: 'De waarde van informatie in de gezondheidswereld', geschreven door Ton Spil en Margreet Michel. PRIMA staan voor Proces, Relevantie, Informatie, Middelen en Attitude . De methode is gebaseerd op kennis over de acceptatie en adoptie van ICT door eindgebruikers.
Lees meer »














Accreditatie nieuwe Masters uitgesteld

Begin mei zijn de nieuwe Saxion Masters Arbeid & Gezondheid en Revalidatie van patiënten met Chronische Aandoeningen getoetst door de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De conclusie is dat de opleidingen een aantal aspecten ten aanzien van toetsing en de digitale leerweg nog verder moeten uitwerken, waarna een nieuwe accreditatie kan worden aangevraagd. De NVAO commissie geeft nadrukkelijk aan veel vertrouwen te hebben in beide geplande masters en er vanuit te gaan dat sprake is van een tijdelijk oponthoud, zodat de daadwerkelijke start verschuift naar 2013.
Lees meer »

Start nieuw internationaal RAAK Project

In april is een internationaal RAAK project gestart onder de verantwoordelijkheid van het lectoraat Crossing Borders Health & Social Work: 'Developing Best Practice in care for older people with special needs'. Het project is ontworpen om verschillende invalshoeken samen te brengen rondom de zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking: de leefomgeving en het welbevinden ouderen met beperkingen en de consequenties voor organisatie en professionals. Vanuit het project is het mogelijk om te komen tot internationale kennisnetwerken om professionele expertise en 'state of the art' kennis uit te wisselen. De netwerken bieden tevens mogelijkheden voor toegepast en vergelijkend onderzoek naar 'evidence based en best practice' binnen het consortium en haar samenwerkingspartners.
Lees meer »

Bij- en nascholing

In het najaar gaan de volgende cursussen en scholingen (bij voldoende deelname) weer van start: September: GGZ leertraject Ervaringsdeskundigheid Oost Nederland Door het volgen van het onderwijs wordt u in staat gesteld uzelf te ontwikkelen tot een professioneel functionerende ervaringsdeskundige binnen het GGZdomein. U weet op adequate wijze uw ervaringskennis in te zetten bij het ondersteunen van de cliënt en aan te sluiten bij multidisciplinaire teams binnen de instelling. Dit vanuit een professionele kijk op de rollen en competenties van een ervaringsdeskundige.
Lees meer »
saxion.nl/gezondheidwelzijnentechnologie/nieuws