,brr

Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik hier voor de online versie

Nieuwsbrief Kenniscentrum GW & T Aanmelden | Doorsturen | Afmelden | Gegevens wijzigen

INHOUD

 oktober 2012

» Léven, tot het einde!
» 100ste gediplomeerde ANP
» Fieldlabcafé: op afstand monitoren van gezondheid en herstel
» GGZmooianders presenteert bordspel Een Steekje Los?
» Congres ‘Onderzoek voor een vitale regio’
» Infobijeenkomst Master of Science
» GGZ instellingen en Saxion starten leergang ervaringsdeskundigheid
» Bijdrage Kenniscentrum aan Jaarcongres Zorg en Techniek
» Kenniscentrum helpt bij nieuwe kennis voor Wmo-professional
» Studiedag Raak Internationaal Project
» Een ander perspectief!
» Bij- en nascholing

Léven, tot het einde!

13 Oktober is het de internationale Dag van de Palliatieve zorg. In dat kader is er die zaterdag een inspiratiedag voor publiek en zorgverleners met tal van activiteiten bij Saxion in Deventer. Matthijs van Nieuwkerk verzorgt de opening samen met Hilde de Vocht, lector AGZ:  Ouderenzorg en Palliatieve Zorg.

Het programma bestaat uit een royaal workshopaanbod waarvoor een toegangsprijs van €50,- geldt en men zich van tevoren moet inschrijven. Daarnaast zijn er negen zalen met daarin vier sessies per zaal: een doorlopende filmcarrousel van diverse informatiefilms waaronder een Turkse en een Marokkaanse, een discussie over levenskunst en een goede dood, informatie over seksualiteit en intimiteit in de laatste levensfase, complementaire zorg, de IKNL signaleringsbox voor verzorgenden, een programma voor mantelzorgers, over inloophuizen, een theatervoorstelling, het STEM project, spirituele zorg, een verhalenverteller, communicatie in de palliatieve fase, project ‘De Wereld van Verschil', multiculturele zorg en sterven met de oorlog.

De inspiratiedag is een initiatief van vier Netwerken Palliatieve Zorg: Salland, Zutphen, Oost-Achterhoek en West- Achterhoek.

Inschrijven voor de inspiratiedag.

100ste gediplomeerde ANP

Woensdag 5 september heeft de Master Advanced Nursing Practice haar 100ste getuigschrift uitgereikt aan Bernadet Mensink. De diplomering vond plaats bij Verpleeghuis Bruggerbosch waar Bernadet als verpleegkundig specialist in dienst is. Dit jaar is de Masteropleiding met 32 studenten van start gegaan.

Fieldlabcafé: op afstand monitoren van gezondheid en herstel

Op 3 oktober jl. was er weer een fieldlabcafé, georganiseerd door het lectoraat Technologie in zorg & welzijn en Syntens. Het fieldlabcafé stond dit keer in het teken van mogelijke toepassingen van technologie bij zorg op afstand.

Hoe kunnen zorgorganisaties door toepassing van technologie hun dienstverlening naar cliënten vernieuwen en verbeteren? Saxion geeft een overzicht van de huidige stand van toepassingen. Syntens gaat in op de mogelijkheden die er zijn om in samenwerking tussen kennisinstelling, bedrijven en zorgorganisaties stappen te zetten gericht op het verbeteren van die toepassingen. Beoogde doelstelling van de middag is het inventariseren van knelpunten bij de toepassing van zorg op afstand, deze te koppelen aan oplossingen bij een nauwere samenwerking tussen leverancier en gebruiker van de technologie. Saxion en Syntens kunnen hierbij als intermediair fungeren.

GGZmooianders presenteert bordspel Een Steekje Los?

In het kader van de actie GGZmooianders, een initiatief van het lectoraat herstelgerichte zorg en cliënt empowerment, is op 10 oktober aandacht besteed aan de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. Dit keer niet met een grootse lipdub, maar door middel van het educatieve dynamische bordspel 'Een Steekje Los?' onder begeleiding van acht ervaringsdeskundige spelleiders (waaronder twee Saxion-studenten). In de centrale hal van Saxion in Deventer was er een doorlopende spelworkshop met het bordspel dat op een speelse manier inzicht geeft in psychische gezondheid en kwaliteit van leven.

Congres ‘Onderzoek voor een vitale regio’

Samen met onze onderzoekspartners hebben we de afgelopen jaren veel kunnen betekenen voor de regio. Om deze samenwerking te benadrukken en een brug te slaan naar de toekomst, organiseert Saxion op donderdag 22 november het congres ‘Onderzoek voor een vitale regio’. Meer dan zestig onderzoeken, uitgevoerd door de zes kenniscentra van Saxion, vormen de rode draad van dit congres. Hoe doen we onderzoek? Met wie werken we samen? En welke resultaten zien we concreet terug in de regio? Het Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie is met meerdere presentaties tijdens het congres vertegenwoordigd.
Lees meer »

Infobijeenkomst Master of Science

Het Kenniscentrum (onderdeel Cross Border health & social work) biedt in samenwerking met de Birmingham City University) een Master of Science traject aan voor o.a. afgestudeerden van de Master Health Care & Social Work en de Master Advanced Nursing Practice. In maart 2013 start het vijfde cohort van deze opleiding.
Op 28 november is er van 16.00-19.00 uur een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden bij Saxion in Deventer. De bijeenkomst is in het Engels.

Programma,
  1. Welkom door prof. Dr. Joy Notter, zowel werkzaam bij BCU als Saxion 
  2. Presentatie MSc programma; prof. Chris Inman BCU
  3. Gelegenheid tot stellen van vragen
  4. Gelegenheid om een intakegesprek te plannen in januari 2013
Aanmelden is gewenst via de mail bij Karen Reinders: k.l.reinders@saxion.nl










GGZ instellingen en Saxion starten leergang ervaringsdeskundigheid

Op 1 oktober hebben de GGZ instellingen Dimence, Mediant, Tactus en RIBW Groep Overijssel en het Kenniscentrum de samenwerkingsovereenkomst Leergang Ervaringsdeskundigheid Oost Nederland (LEON) getekend. De ondertekening vond plaats bij Saxion in Deventer.

De LEON is een eenjarige opleiding op MBO+ niveau die plek biedt aan 20 studenten die worden opgeleid tot ervaringsdeskundige in de GGZ of het GGZ-domein.
Lees meer »

Bijdrage Kenniscentrum aan Jaarcongres Zorg en Techniek

Op 11 oktober vindt het Jaarcongres Zorg en Techniek plaats bij de Universiteit Twente. Lector Technologie in zorg & welzijn Charles Willems en Michaël Lansbergen (Zorg Groep Twente) verzorgen een gezamenlijke presentatie: ‘Nieuwe professionals voor zorg en Technologie’ (track w103).
Lees meer »

Kenniscentrum helpt bij nieuwe kennis voor Wmo-professional

Vrijdag 5 oktober is een landelijk project afgesloten dat erop gericht was kennis te ontwikkelen over nieuwe aanpakken die de doelstellingen van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) bevorderen. De Wmo vraagt een nieuwe manier van denken van hulpverleners en welzijnswerkers. De zelfredzaamheid van de cliënt staat daarbij centraal. In een zestal zogenaamde Wmo-werkplaatsen, waaronder de werkplaats Twente, is gewerkt aan methodebeschrijvingen, beroepscompetenties en onderwijsmateriaal voor zowel welzijnsprofessionals als studenten die nog met hun opleiding bezig zijn. Tijdens een gezamenlijk symposium ‘Ontmoet de Wmo-professional: van theorie naar praktijk’ bij De Creatieve Fabriek in Hengelo zijn de resultaten van het project bekend gemaakt.
Lees meer »

Studiedag Raak Internationaal Project

Bij Woonzorgcentrum ‘De Bloemendal’ (locatie van Solis) was op dinsdag 25 september de eerste studiedag in het kader van het internationale RAAK-project ‘Best Practice in care for older people with special needs’. Vijftien medewerkers van de drie Best Practice Units binnen Zozijn en Ortis, de begeleiders van Saxion en studenten van de academie Mens en Maatschappij en de HBO-V hebben gezamenlijk hun speerpunten bepaald. Tevens hebben ze zich voorbereid op een studiereis naar Birmingham die van 3-5 oktober plaatsvond. Daar hebben ze een aantal werkbezoeken gedaan en zich verder georiënteerd op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Engeland in de zorg aan en gedragsondersteuning van ouderen met een verstandelijke beperking en ‘special needs’.

Een ander persepctief!

Verpleegkundig specialisten zijn de nieuwe deelnemers in het multidisciplinaire behandelaanbod in de geestelijke gezondheidszorg. In deze bijeenkomst zullen verpleegkundig specialisten vertellen de over de inhoud, meerwaarde en inzetbaarheid van hun beroep.
Lees meer (PDF)»

Voorlichtingsbijeenkomst

Voorlichtingsbijeenkomst Master Advanced Nursing Practice (M ANP) op dinsdag 27 november vanaf 19.00 uur. Locatie Saxion Enschede. Graag vooraf aanmelden bij Karen Reinders: k.l.reinders@saxion.nl. De informatie over lokaal, programma enz. krijg je dan toegemaild.

Bij- en nascholing

De volgende bij- en nascholingen gaan binnenkort weer van start:
30 oktober: Fysiotherapie bij knieklachten
8 november: leergang Praktijkondersteuner in de Huisartsenpraktijk
15 november: Schouder plus
20 november: Fysiotherapie bij patellofemorale pijn (Mc Connell)
26 november: Ouderenzorg
29 november: Symposium Huiselijk Geweld Meldcode
11 januari: leergang Operationeel Management
Voorjaar 2013 (datum volgt): Schouderklachten basis versie 2)
En verder:
Bij voldoende aanmeldingen: Specialist in Bedrijfspreventie.
In company: Proprioceptieve Neuromusculaire Fascilitatie (PNF).
saxion.nl/gezondheidwelzijnentechnologie/nieuws