Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik hier voor de online versie

Nieuwsbrief Kenniscentrum GW & T Aanmelden | Doorsturen | Afmelden | Gegevens wijzigen

INHOUD

december 2012

» Nieuwe Associate lector voor kwaliteit, veiligheid en technologie
» Friend of Nursing Award voor Hilde de Vocht
» Ontmoet de Wmo-professional
» World Conference on Psycho Social Rehabilitation
» Internationale ervaring voor studenten
» Fellow of the European Academy of Nursing Science
» Verpleegkundig Excelleren werkt!
» Beeldbellen in Zorg op Afstand
» Masters Fysiotherapie van start
» Agenda

Nieuwe Associate lector voor kwaliteit, veiligheid en technologie

De afdeling Zorgtechnologie ZGT en de ZGT Academie gaan nauw met het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn samenwerken. Dat doet men onder andere door het benoemen van  ir. M.D.I. (Michaël) Lansbergen als Associate Lector. De welkome kennis vanuit het ZGT gaat dienen als extra input voor onderwijs dat Saxion in samenwerking met onder meer de ZGT academie ontwikkelt. Zo sluiten opleiding en praktijk beter op elkaar aan. Daarnaast kan gezamenlijk onderzoek leiden tot nieuwe ontwikkelingen voor patiënten. Saxion en ZGT geven samen de aftrap maar willen graag samenwerken met zorg- en welzijnsinstellingen om kwaliteit, veiligheid en toepassing van technologie verder te ontwikkelen. Ook patiëntenorganisaties zijn van harte welkom om hun ideeën en onderzoeksvragen aan te dragen.
Lees meer »

Friend of Nursing Award voor Hilde de Vocht

Lector AGZ: ouderenzorg en palliatieve zorg, dr. H.M. (Hilde) de Vocht PhD MSc is wederom in de prijzen gevallen. Op 28 november mocht zij de Friend of Nursing Award in ontvangst nemen. Deze prijs wordt toegekend aan mensen die een bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van het beroep van verpleegkundige hebben geleverd door de Rho Chi Chapter - at-Large van Sigma Theta Tau International. De Vocht heeft dit jaar meerder prijzen in ontvangst mogen nemen voor haar proefschrift 'Sexuality and intimacy in cancer and palliative care in the Netherlands: A hermeneutic study'.

Sigma Theta Tau International, Honor Society of Nursing honors dr. Hilde de Vocht as a Friend of Nursing in recognition of the time, money and resources dedicated to improving the nursing profession at the local level.

Sigma Theta Tau International, Honor Society of Nursing provides leadership and scholarship in nursing practice, education and research to enhance the health of all people.

Ontmoet de Wmo-professional

Begin oktober zijn de Wmo werkplaatsen officieel afgesloten met een eindconferentie bij de Creatieve Fabriek in Hengelo. De resultaten van de Twentse Wmo werkplaats zijn gebundeld in het boek Ontmoet de Wmo-werkplaats Twente onder redactie van dr. G.A.Holsbrink-Engels
Lees meer »

World Conference on Psycho Social Rehabilitation

Vanuit het lectoraat GGZ: Herstelgerichte Zorg en Cliënt Empowerment zijn drie bijdragen geleverd aan het elfde wereldcongres over psychosociale rehabilitatie dat van 10 tot 13 november in Milaan plaatsvond. Zo’n 1.500 bezoekers uit 75 landen hebben het driejarig congres bezocht. De focus van het congres is wetenschappelijke onderbouwing van psychosociale rehabilitatie, de praktijk ervan en de ethische aspecten.
Lees meer »

Internationale ervaring voor studenten

Begin november hebben vijf bachelor studenten van de HBO-V en de Academie Mens & Maatschappij  met een posterpresentatie deelgenomen aan CAIPE’s 2nd National Student Conference bij de Birmingham City University. Dat deden ze in het kader van hun onderzoek doen voor het Internationale RAAK project ‘Elderly with special needs’.
Lees meer »









Fellow of the European Academy of Nursing Science

De European Academy of Nursing Science (EANS) is een onafhankelijke Europese organisatie die bestaat uit individuele leden die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vooruitgang van de verplegingswetenschap in Europa. De organisatie werd opgericht in 1998. Het doel van de Academy is om een netwerk van Europese verplegingswetenschappers- Fellows en Skolars - te ontwikkelen, kennisuitwisseling te bevorderen en de kwaliteit van verplegingswetenschappelijk onderzoek te verbeteren en te streven naar uitmuntendheid.

EANS organiseert jaarlijks een wetenschappelijke vergadering en een summerschool voor Europese verpleegkundige PhD studenten. Drs. Silvio van den Heuvel participeert momenteel in deze driejarige leergang. Afgelopen november werd dr. Peter Goossens, lector GGZ Herstelgerichte Zorg en Cliënt Empowerment vanwege zijn verdiensten voor de verplegingswetenschap geaccepteerd als Fellow van de organisatie.
http://www.european-academy-of-nursing-science.com/

Verpleegkundig Excelleren werkt!

Op 28 november 2012 gestart is het project Verpleegkundig Excelleren, een samenwerking tussen het Medisch Spectrum Twente (MST) en Saxion, nu halverwege. Een goed moment om stil te staan bij de tot nu toe behaalde resultaten. Dat gebeurde op woensdag 28 november met een zogenaamde halfwegconferentie in de Spectrumzaal van het MST. Die middag presenteerden de verpleegkundigen die tot nu toe in een Best Practice Unit (BPU) hebben meegedraaid de bereikte resultaten. Uit alles blijkt dat men trots is op de ontwikkeling die de organisatie en de medewerkers in gang hebben gezet.
Lees meer »









Beeldbellen in Zorg op Afstand

In opdracht van AriënsZorgpalet voert het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn een onderzoek uit naar het concept ZorgThuis. Dit concept is ontwikkeld om cliënten zo lang mogelijk zelfstandig en in hun eigen vertrouwde omgeving te laten wonen. Cliënten ontvangen thuiszorg die ze nodig hebben met behoud van de regie over het eigen leven.
AriënsZorgpalet wil graag weten op welke wijze (thuis)technologie kan worden toegepast onder meer in het kader van arbeidsbesparing in relatie tot kwaliteitsverbetering.
Lees meer »

Masters Fysiotherapie van start

De inschrijving voor de nieuwe Masters Fysiotherapie: Arbeid & Gezondheid en Revalidatie bij Chronische Aandoeningen is geopend.

De Master Arbeid & Gezondheid start 13 februari 2013 als er op 7 januari a.s. voldoende inschrijvingen zijn. De Master Revalidatie bij Chronische Aandoeningen start, afhankelijk van de startdatum van Arbeid & Gezondheid, in september 2013 of februari 2014.

Agenda

10 december, Masterclass Meet THE Expert met Kathleen Ryan Delaney

Het lectoraat GGZ organiseert vier keer per jaar een refereeravond. Tijdens deze avonden wordt een spreker uitgenodigd met een thema binnen de GGZ. De avond is dit keer speciaal bedoeld voor (toekomstig) verpleegkundig specialisten GGZ.

In de USA heeft de Nurse Practitioner als zelfstandig behandelaar een vaste plaats verworven in de Amerikaanse gezondheidszorg. Kathleen Delaney, Nurse Practitioner en hoogleraar leert ons in deze interactieve masterclass hoe praktische en wetenschappelijke kennis bij kan dragen aan ontwikkeling van de eigen beroepspraktijk. Naast haar werk als hoogleraar en NP maakt Kathleen Delany naam als auteur van meer dan honderd (wetenschappelijke) publicaties over verpleegkundig onderzoek, onderwijs, beroepsontwikkeling en de jeugd- en volwassenen GGZ. Ook won ze diverse vakprijzen. Aanmelden kan via lectoraatggz.agz@saxion.nl of via de site.

12 december: Saxion Syntens Fieldlab Café

Op woensdag 12 december organiseert het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn i.s.m. Syntens de volgende editie van het Saxion Syntens Fieldlab Café. Het Café staat dit keer geheel in het teken van het op afstand monitoren van gezondheid en herstel. Lokatie is dit keer Saxion Deventer.
Lees meer »
 

27 februari, EPD: Wanneer vindt de zorgverlener het PRIMA?

Begin februari promoveert onderzoeker Margreet Michel van het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn bij de Universiteit Twente op een onderzoek naar het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).
Op 27 februari is er een symposium over het onderwerp bij Saxion in Enschede. Meer informatie bij Margreet Michel-Verkerke, m.b.michel@saxion.nl

 

 

De medewerkers van het Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie wensen u fijne feestdagen en een gezond en innovatief 2013!

saxion.nl/gezondheidwelzijnentechnologie/nieuws