Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik hier voor de online versie
Saxion
Saxion
Doorsturen
Afmelden
Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie
Nieuwsbrief februari 2013
In deze nieuwsbrief:
  • Topsport en wetenschap vinden elkaar
  • Nieuwe uitdaging voor Frans Pol
  • Week van de Psychiatrie
  • Hogere overheidsbijdrage Master Advanced Nursing Practice
  • Vers van de pers
  • Vooraankondiging lectorale rede Hilde de Vocht
  • Instanties op achtergrond als vrienden en familie meepraten bij problemen
  • Elektronisch patiëntendossier niet altijd bruikbaar voor artsen en verpleegkundigen
  • Deelname Health Valley event
  • E-learning traject voor verpleegkundigen
  • Bij- en nascholing
Topsport en wetenschap vinden elkaar
De regio Twente heeft met de focus nanotechnology bij de UTwente en Saxion een troef in handen die ook voor de topsport zeer interessant kan zijn. Lector Gezondheid & Bewegen Frits Oosterveld ziet mogelijkheden. “Het is een tactisch samenspel van wetenschap en praktijk.” Op 7 februari kwamen in de Grolsch Veste in Enschede wetenschappers en mensen uit de sportwereld bijeen voor het symposium ‘Regio Twente: sportief en gezond!’ waar de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van topsport werden besproken.
Lees verder
 
Nieuwe uitdaging voor Frans Pol
Frans Pol, lid van het Dagelijks Bestuur van het Kenniscentrum en directeur van de Academie Gezondheidszorg, gaat per 1 maart a.s. een nieuwe functie binnen Saxion vervullen. Hij wordt programmadirecteur van het Saxion Research Support Service Centre. In de strategische agenda van Saxion neemt de ontwikkeling tot University of Applied Sciences een prominente plaats in.
Het verbinden van onderwijs en onderzoek met Europabeleid heeft daarbij prioriteit.
De huidige functie van Frans wordt tijdelijk overgenomen door Rients Jorna, voorheen directeur van de Hospitality Business School en thans o.a. kwartiermaker voor het Centre of Expertise ‘high tech systemen en materialen’. Rients Jorna moet er, naar de mening van het College van Bestuur van Saxion, met name voor zorgen dat de succesvol ingezette kwaliteitsverbetering in de onderwijsomgeving wordt voortgezet en geborgd.
 
Week van de Psychiatrie
Ook dit jaar organiseert het ggz-lectoraat diverse activiteiten rondom de Week van de Psychiatrie van 18 t/m 24 maart. Het thema van dit jaar is ‘Stigmatisering: wat verbeeld jij je wel?’. In dat kader vinden de volgende activiteiten plaats bij Saxion in Deventer:
11 t/m 25 maart: fototentoonstelling (Kijk mij nou!)
11 maart (19.00-21.00 uur): refereeravond (Kijk mij nou! Herstel in beeld)
14 maart (15.00-17.30 uur): TEDxSaxionUniversity (The Mental Illness Roundabout)
21 maart (10.00-16.30 uur): werkconferentie voor hulpverleners binnen de ggz

Aanmelden voor de diverse activiteiten kan via de website. Kans maken op een toegangskaart voor TEDxSaxionUniversity kan via de website van TEDxSaxion.com (onder de knop ‘events’). HoudFacebook TEDxSaxion in de gaten voor het laatste nieuws en de introductie van alle performers!
Voor meer informatie, zie het persbericht.
 
Hogere overheidsbijdrage Master Advanced Nursing Practice
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, heeft bekend gemaakt dat de subsidieregeling voor de opleiding tot advanced nurse practitioner eenmalig verhoogd is. Dat betekent dat (zorg)instellingen per werknemer aanspraak maken op een bedrag van € 1.875,-. In het verleden was dat een bedrag van € 1.750,-. De regeling geldt tevens voor de opleiding tot physician assistant en werkt terug tot en met 1 september 2012.
 
Vers van de pers

Effectief Verplegen 4 is verschenen met bijdragen van onder andere lector Peter Goossens en associate lector Wim Houtjes. In dit vierde deel van de reeks is evidence based kennis verzameld over verpleegkundige diagnoses en interventies bij veel voorkomende patiëntgroepen in de GGz. Het boek behandelt verpleegproblemen bij patiënten met angststoornissen, borderline, eetstoornissen, obsessief-compulsieve stoornissen, posttraumatische stress, schizofrenie, stemmingsstoornissen en verslaving.
 
Vooraankondiging lectorale rede Hilde de Vocht
Om nu alvast in uw agenda te noteren. Op woensdagmiddag 5 juni a.s. spreekt lector AGZ: ouderenzorg en palliatieve zorg Hilde de Vocht haar lectorale rede uit in de theaterzaal bij Saxion in Deventer.
 
Instanties op achtergrond als vrienden en familie meepraten bij problemen
Het inschakelen van vrienden en familie om mee te denken over oplossingen voor schuld-, gezins- en andere sociale problemen blijkt een succes. Sinds 2010 is het aantal aanmeldingen van Eigen Kracht-conferenties (EK-c's), waarbij de eigen omgeving samen met de hoofdpersoon naar oplossingen zoekt, met 40 procent gestegen. Daardoor worden hulpinstanties minder belast en de sociale banden binnen het eigen netwerk versterkt. Dit blijkt uit onderzoek van het lectoraat Community Care & Youth. Over een periode van 20 maanden is onderzoek gedaan naar de tevredenheid onder 17.000 deelnemers aan EK-c's.
Lees meer
 
Subsidie voor vervolg Wmo-werkplaats
Het lectoraat Community Care & Youth heeft van het ministerie van VWS een subsidie toegekend gekregen voor een vervolg op de Wmo-werkplaats 2012-2015 (fase 2). Daarnaast wil het ministerie een landelijke hbo-dekking van ongeveer twaalf Wmo-werkplaatsen (light-variant) voor het implementeren van activiteiten in de praktijk van de in fase 1 ontwikkelde kennisproducten. Inmiddels is de publicatie van fase 1 "Ontmoet de Wmo-werkplaats Twente!" beschikbaar via de hbo-kennisbank en Narcis.
 
Elektronisch patiëntendossier niet altijd bruikbaar voor artsen en verpleegkundigen
Huisartsenpraktijken, verpleeghuizen, ziekenhuizen en andere zorgaanbieders maken steeds meer gebruik van een eigen (lokaal) elektronisch patiëntdossier. In dit dossier slaan verpleegkundigen en artsen gegevens op van hun patiënten. De invoering van een dergelijk informatiesysteem verloopt niet altijd optimaal. Artsen en verpleegkundigen benutten het systeem niet voldoende.  Margreet Michel-Verkerke, onderzoeker bij het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn, stelt dat dit komt doordat de systemen het werk van de gebruikers, artsen en verpleegkundigen, niet goed ondersteunt. Michel-Verkerke is begin februari gepromoveerd aan de Universiteit Twente.
Lees meer
 
Deelname Health Valley event
Op woensdag 13 maart organiseert Health Valley voor de vijfde keer op rij het Health Valley Event in Concertgebouw de Vereeniging te Nijmegen. Het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn leveren hier een bijdrage aan en zijn met een stand op de informatiemarkt vertegenwoordigd. Het thema van dit jaar draait om de implementatie van zorginnovaties. Het Health Valley Event is met ruim 900 bezoekers uitgegroeid tot een van de grootste en meest toonaangevende events op het gebied van gezondheid en innovatie.
 
E-learning traject voor verpleegkundigen
In samenwerking met ROC het Graafschap College in Doetinchem biedt Saxion een uniek e-learning traject voor verpleegkundigen van niveau 4 en 5. Het Ministerie van VWS schrijft voor dat verpleegkundigen van niveau 4 en 5 die hun beroep willen blijven uitoefenen zich voor 1 januari 2014 opnieuw moeten laten registreren in het kader van de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). De maatregel geldt voor mbo- en hbo-verpleegkundigen die de afgelopen vijf jaar géén 2080 uur hebben gewerkt (gemiddeld een dag per week). In de praktijk zal het gaan om verpleegkundigen die inmiddels een andere functie uitoefenen, verpleegkundigen met een kleine aanstelling en verpleegkundigen die de afgelopen vijf jaar een keer of vaker zwangerschapsverlof hebben opgenomen.

Het e-learning traject is een alternatief voor 16 schoolavonden elders in het land. Door middel van wekelijkse contactmomenten met een Saxion docent worden de vorderingen bijgehouden. Alleen de zogenaamde voorbehouden handelingen moeten bij Saxion in Enschede of het Graafschap College in Doetinchem worden uitgevoerd. Of deze laatste service op beide locaties wordt aangeboden hangt af van het aantal aanmeldingen dat op dit moment nog lastig in te schatten is.
Meer informatie en aanmelden
 
Bij- en nascholing
Binnenkort van start:
 

 
Afmelden voor deze nieuwsbrief.
Saxion