Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik hier voor de online versie
Saxion
Saxion
Doorsturen
Afmelden
Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie
Nieuwsbrief mei 2013
In deze nieuwsbrief:
  • Nieuwe leergang Ouderenzorg
  • Lectorale rede Hilde de Vocht
  • Opleiding Gedifferentieerd GGZ- verpleegkundige
  • SelfMade&Sound
  • Presentaties RPNC World Congress for Psychiatric Nurses
  • Refereeravond ‘Veiligheid bieden aan suïcidale patiënten’
  • Nationaal Rehabilitatiecongres
  • Saxion ontwikkelt arrangement met opleiding Podotherapie
  • Eerste manueel– en sportfysiotherapeuten op Masterniveau een feit
  • Wmo werkplaats Twente timmert verder aan de weg
  • En ze leefden en werkten nog lang en gezond
  • Symposium over behandeling chronisch vermoeidheidssyndroom
  • Bij- en nascholing
Nieuwe leergang Ouderenzorg

De ouderenzorg en met name de gevreesde onbeheersbaarheid daarvan in de nabije toekomst is een ‘hot topic’. Het vraagt om een andere benadering van de zorg, maar ook van de maatschappij. Tevens is er behoefte aan een nieuwe verpleegkundig professional die vanuit een helikopterperspectief het werkveld en haar mogelijkheden analyseert. Iemand die zorgvragen vanuit een strategisch en tactisch oogpunt tegemoet kan treden en op een adequate manier interventies in gang kan zetten. De Leergang Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie (LVGG), die in september van start gaat, voorziet in het opleiden van dergelijke professionals.
Lees meer

 
Lectorale rede Hilde de Vocht

Op woensdag 5 juni a.s. is de lectorale rede van dr. Hilde de Vocht. Ze wordt dan officieel als lector AGZ: Ouderenzorg en Palliatieve Zorg geïnstalleerd. De titel van de rede luidt:
‘Shades of grey........... in a colourful way!’.

Zowel voor het lectoraat, de verpleegkunde als de maatschappij zijn ouderenzorg en palliatieve zorg belangrijke aandachtsgebieden. Na een korte schets van de dynamiek binnen deze domeinen wordt tijdens de middag belicht hoe praktijkgericht onderzoek een bijdrage kan leveren aan de uitdagingen die hierbij op ons pad komen. Op basis van actuele vragen uit de beroepspraktijk wil het lectoraat hier samen met docenten en studenten een rol in vervullen. Studenten worden aangezet tot het ontwikkelen van een onderzoekende houding, die een flexibele inzet in de steeds veranderende beroepspraktijk mogelijk maakt. Zowel in het theorie- als praktijkdeel van de opleiding zal hierbij draagvlak moeten zijn voor het toekomstbestendig opleiden van professionals.

 
Opleiding Gedifferentieerd GGZ- verpleegkundige

Afgelopen februari is de Opleiding Gedifferentieerd GGZ- verpleegkundige (OVGG) van start gegaan. Twaalf enthousiaste studenten van Dimence, Mediant en Tactus zijn de eersten die met de nieuwe variant van de post HBO GGZ verpleegkunde begonnen zijn. De oude variant kende geen uitstroomprofielen. De nieuwe variant heeft er 5: kinder- en jeugdpsychiatrie, ouderen-, volwassenenpsychiatrie, forensische psychiatrie en verslaving. De opleiding is gebaseerd op het competentieprofiel van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige.
Lees meer

 
SelfMade&Sound
Het “SelfMade&Sound” project van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud is van start gegaan. Saxion en Dimence zijn de samenwerkingspartners in een deelproject over patiënten met een ernstig psychiatrische stoornis (EPA). Dit sluit aan bij een van de aandachtsgebieden van het lectoraat herstel ondersteunende zorg.
De start houdt in dat Titus Beentjes afgelopen februari met zijn promotietraject begonnen is. Het onderwerp van zijn promotie is het aanpassen van de Ilness Management and Recovery (IMR)-cursus aan de moderne tijd: het bouwen en testen van een door e-health ondersteunde IMR-cursus. Hij is nu, met de hulp van studenten, bezig met het verrichten van literatuuronderzoek naar de noden die patiënten met EPA hebben en welke ondersteuningsbehoefte zij hebben bij het leren omgaan met hun ziekte.
Lees meer
 
Presentaties RPNC World Congress for Psychiatric Nurses

Begin mei is een kleine Nederlandse delegatie van het lectoraat GGZ lectoraat GGZ vergezeld door een delegatie van de GGZ-VS opleiding in Utrecht en collega’s van Dimence naar het verre Canada afgereisd om daar enkele presentaties te verzorgen tijdens het RPNC (Registred Psychiatric Nurses Canada) World Congress for Psychiatric Nurses in Winnipeg, onder toeziend oog van hun supervisor lector Peter Goossens. Saxion docent en promovendus Inke Schaap verzorgde een presentatie van 45 minuten over persoonlijk herstel na Posttraumatische Stress-stoornis. Saxion docent en promovendus Silvio van den Heuvel verzorgde een 15-minute presentation over de eerste resultaten uit zijn fenomenologisch-hermeneutische studie rondom zelfmanagement educatie bij bipolaire stoornissen.
Lees meer

 
Refereeravond ‘Veiligheid bieden aan suïcidale patiënten’
Het lectoraat GGZ nodigt u uit voor de refereeravond die plaatsvindt op maandag 17 juni 2013. Het thema is ‘Veiligheid bieden aan suïcidale patiënten’. Tijdens de bijeenkomst zal Barbara Stringer, verpleegkundige en verplegingswetenschapper, vanuit verpleegkundig perspectief de belangrijkste punten met betrekking tot diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag bespreken. Er wordt vooral aandacht geschonken aan het contact maken met en het bieden van veiligheid aan suïcidale patiënten.
lees verder
 
Nationaal Rehabilitatiecongres

Op 17 april vond in de jaarbeurshallen het vijfde nationale rehabilitatiecongres plaats. Op dit congres is vanuit het lectoraat GGZ een posterpresentatie gegeven over de Leergang Ervaringsdeskundigheid Oost Nederland (LEON)) en een presentatie verzorgd overIllness Management and Recovery (IMR)).
Lees meer

 
Saxion ontwikkelt arrangement met opleiding Podotherapie

De opleiding Podotherapie en het lectoraat Gezondheid & Bewegen) gaan een structurele samenwerking aan met bedrijven uit de praktijk in de vorm van een arrangement, een ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen onderwijsinstelling en praktijk. Nieuw aan een dergelijk arrangement is de samenwerking in de driehoek praktijk (de instellingen), onderwijs (de studenten) en onderzoek ( het Kenniscentrum). Bij een arrangement wordt onderzoek gedaan naar een actueel vraagstuk uit de praktijk. De uitkomst van een arrangement moet dan ook relevant en bruikbaar zijn voor de maatschappij.

De instellingen die in deze het arrangement aangaan zijn:

  • de opleiding Podotherapie
  • het lectoraat Gezondheid & Bewegen
  • Podotherapie Wender
  • Voetencentrum Nijenhuis
  • Het Voetencentrum

In het arrangement maken zij voor een periode van drie jaar afspraken over onderwijs, praktijkleren, het realiseren van leerwerkplaatsen, ontwikkelen van toegepast onderzoek, arbeidsmarktvraagstukken en HRM in het algemeen. Zo gaan ze o.a. de functionaliteit en betrouwbaarheid van de 3D voetscan onderzoeken.

 
Eerste manueel– en sportfysiotherapeuten op Masterniveau een feit

De eerste lichting studenten van de Master Musculoskeletaal bij Saxion is afgestudeerd. Saxion maakt als eerste in Nederland, maar ook internationaal, een sterke combinatie tussen de sportfysiotherapie en de manuele therapie. Fysiotherapeuten die zich willen specialiseren in de sport- of manuele therapie kunnen de driejarige deeltijdopleiding volgen. Juist de combinatie van deze twee gebieden resulteert in een meerwaarde voor de praktijk. Afgestudeerden mogen zich officieel Musculoskeletaal therapeuten noemen. De Master is geheel in lijn met de toekomstvisie van het KNGF, waarin staat dat gespecialiseerde therapeuten vanaf 2015 op Masterniveau geschoold moeten zijn.


 
Wmo werkplaats Twente timmert verder aan de weg

Het lectoraat Community Care & Youth) neemt deel aan de Wmo-werkplaats Twente. Deze heeft van het ministerie van VWS de opdracht gekregen een aanvraag te schrijven voor een Wmo-werkplaats 3 die zich richt op de vormgeving van implementatie. Er lijkt maar weinig onderzoek te zijn gedaan naar implementatiestrategieën en de werkzame bestanddelen hieruit.

Wilt u of uw organisatie meedenken en later meedoen in deze implementatie?
Meldt u dan aan voor een voorlichtingsbijeenkomst op woensdag 26 juni van 11.00-12.30 uur (ruimte volgt). Bij aanmelding ontvangt u ter voorbereiding een discussiepaper.
Aanmelden kan voor 20 juni via g.a.holsbrink@saxion.nl (lector Geralien Holsbrink) 

Op zoek naar professionals met een mening!
Puzzelen de uitvoering en vormgeving van de Wmo u ook? Wilt u hier graag over meedenken en discussiëren? Grijp dan uw kans en meldt u aan voor de klankbordgroep van de Wmo-werkplaats Twente. Download de Flyer

Nieuwe publicaties
Recentelijk is de productenflyer getiteld ‘Wmo-werkplaatsen: nieuwe werkvormen voor zorg en welzijn/Interventies, methodieken en onderwijsmodules’ verschenen. De flyer is gratis te downloaden via www.wmowerkplaatsen.nl of te bestellen via m.poldermans@saxion.nl.
Daarnaast is een brochure met een verslag van de Wmo-werkplaatsen 2009-2012 verschenen. De brochure geeft een eerste indruk van wat de zes Wmo-werkplaatsen, waaronder de Wmo-werkplaats Twente, in hun eerste subsidieperiode hebben bereikt. Ze zijn opgericht in 2009 om de noodzakelijke vernieuwingen in zorg en welzijn tot stand te brengen en de beroepskracht te scholen. De brochures is gratis te downloaden via www.wmowerkplaatsen.nl of te bestellen via m.poldermans@saxion.nl.

En ze leefden en werkten nog lang en gezond

Op 24 april organiseerde het lectoraat Gezondheid en Bewegen in samenwerking met de Hoytema Stichting het symposium ‘En ze leefden en werkten nog lang en gezond’. De presentaties die tijdens het symposium de revue passeerden zijn in te zien via deze twee links:
presentatie 1 en presentatie 2.
 

Symposium over behandeling chronisch vermoeidheidssyndroom

Op dinsdag 25 juni is er bij Saxion in Enschede een symposium over een mogelijke behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Afgelopen april is dr. Richard Evering, kenniskringlid van het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn), aan de Universiteit Twente gepromoveerd op het onderzoeksgebied ‘Ambulatory monitoring and feedback at daily physical activity’. Tijdens het symposium, met als ondertitel ‘Treatment in the home environment for increasing self management’, worden gastlezingen verzorgd door sprekers vanuit verschillende instellingen. Het symposium is interessant voor docenten, onderzoekers, zorgprofessionals en andere geïnteresseerden op het gebied van gedragsverandering bij chronisch zieken, lichamelijke activiteit en toepassing van technologie. 

Datum: dinsdag 25 juni 2013
Tijd: 12.30 uur tot ca. 17.00 uur
Locatie: Saxion, M.H. Tromplaan 28 te Enschede, ruimte F-1.10 (collegezaal)
Aanmelding: j.h.vanderveen@saxion.nl

 
Bij- en nascholing

Na de zomervakantie gaan de volgende cursussen en nascholing van start:

Afmelden voor deze nieuwsbrief.
Saxion